Hegyek Vándorai Turista Egyesület
FELHÍVÁS
a parlagfű terjedésének visszaszorítására


A parlagfű

A Hegyek Vándorai Turista Egyesület, a Kinizsi Természetbarát Egyesület, a Teljesítménytúrázók Társasága alapszabályaikban meghatározott céljuk - az egészség megőrzése - érdekében közös akciót szervez áldozz néhány percet címmel a parlagfű terjedésének visszaszorítására.

Korunk egyik kínzó és egyre több embert érintő betegsége a szénanátha. Ennek a szezonhoz kapcsolódó, időszakos betegségnek kiváltói között a főszerepet a parlagfű tölti be. A fészkesek családjába tartozó ürömlevelű parlagfű egyéves növény. Július közepétől októberig elhúzódó virágzása alatt millió számra jutnak pollenjei a levegőbe, amely a magyar lakosság kb. 30 %-ának okoz nehezen elviselhető, különböző súlyosságú allergiás tüneteket. Ha nyáron láz nélküli, megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, akkor azt minden bizonnyal valamilyen allergén okozza, a legtöbb esetben ez az igénytelen, igen agresszív gyomnövény, amelynek egyetlen egyede 3000-4000 csíraképes magot érlel évente. Amerikából került Európába. Hazánkban 1908-ban Orsovánál észlelték először, 1920-ban Somogyban, 1930-ban a Kisalföldön, 1960-ban már a Duna-Tisza közén is gyakori. 1997-ben a legelterjedtebb gyomnövényként regisztrálják.

Túraterületeink jelentős része - főleg az Északi-középhegységben - még nem, vagy gyengén fertőzött. A mezőgazdasági mūvelésū területektől távolabb eső erdőrészletekben szórványosan megjelenő egyedek még gyomlálással felszámolhatók. Túráink során - még teljesítménytúrák esetében is - szánjunk rá egy kis időt, hogy gátat vessünk a parlagfő terjedésének.

Várjuk további szervezetek jelentkezését és csatlakozását a program további folytatásához, népszerűsítéséhez.

„Áldozz néhány percet” címmel indítottuk el közös akciónkat a parlagfű terjeszkedésének visszaszorítására.

Az első év munkáját értékelték a három szervezet vezetői februári megbeszélésükön. Az egyesületek tagjai elsősorban munkaterületeiken tevékenykedtek – a Hegyek Vándorai TE az Őrségben, a Kinizsi TE a Börzsönyben, a Teljesítménytúrázók Társasága az általa szervezett rendezvények helyszínein – de más vidékeken is bekapcsolódtak a parlagfű szórványok felszámolásába, így a TTT tagjai a Gaja Környezetvédő Egyesület akciónapján a székesfehérvári Sóstói Természetvédelmi Területen.

Az erősen fertőzött területekről rendszeresen adtunk tájékoztatást az illetékes önkormányzatoknak, polgármestereknek, hogy azok a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni.

Az akció felhívását a Kinizsi Százas programfüzetében és a HVTE honlapján tettük közre. Többen érdeklődtek, hogyan csatlakozhatnak akciónkhoz. Erre általában azt mondjuk: elsősorban tevékeny munkavégzéssel. A virágzás időszakáig kockázat nélkül gyomlálhatjuk ki túraútvonalaink mellett a szórványosan előforduló gyomnövényt. 5-6 leveles korától már jól felismerhető.

Természetesen aki „hivatalosan” is közre kíván működni, csatlakozási nyilatkozatát a három egyesület bármelyikéhez eljuttathatja. A HVTE a természetjáró és egyéb szervezetek, a Kinizsi TE a túravezetők, tájékozódási versenyzők, a TTT a teljesítménytúrázók és egyéni turisták koordinálását vállalta.


Hegyek Vándorai Turista Egyesület, E-mail: hvte@t-online.hu, Telefon: +36 (20) 233-5093 és +36 (30) 522-7683, facebook: https://www.facebook.com/hvte.hu

TÁMOGATÓINK: